Natuurpunt Ternat


TERNAT - Amfibieënschermen plaatsen met Natuurpunt


× Opalfenepoel 
 
 
 
"Terwijl onze amfibieën nu nog genieten van hun winterslaap, maken wij reeds plannen om hun massale voorjaarstrek naar de voortplantingspoelen in veilige banen te leiden", zegt Dirk Cieters van Natuurpunt Ternat. "Ook dit jaar doen we een oproep naar helpende handen om de schermen te plaatsen", zegt Dirk.
 
Natuurpunt coördineert jaarlijks in heel Vlaanderen paddenoverzetacties
 
Langs de trekroutes worden schermen geplaatst die de amfibieën naar ingegraven emmers leiden. Vrijwilligers controleren die ‘paddenvallen’ dagelijks en zetten alle amfibieën veilig over naar de andere kant van de straat. Ook in Ternat wordt jaarlijks op verschillende plekken een overzet georganiseerd.
 
"Het gaat vooral om gewone pad, bruine kikker en alpenwatersalamander die worden overgezet. Maar ook zeldzamere soorten worden soms in de emmers aangetroffen", zegt Cieters. Vorig jaar deed hij op één van de overzetplaatsen een heel vreemde ontdekking. Bij het overzetten merkte hij een salamander op met een gevorkte staart. Groot was zijn verbazing en hij stuurde dan ook de foto's die hij maakte door naar Hyla, de amfibieënwerkgroep van Natuurpunt. Ook zij hadden dit nog nooit gezien.
 
"Benieuwd wat we dit jaar gaan vinden", besluit de coördinator van de paddenoverzet.
 
 Editie Pajot 2014
× Opalfenepoel